#10 Manggeihütte

Liefde maakt van een huis een thuis.

Het was in het voorjaar van 2018 dat wij besloten van Groningen te emigreren naar onze favoriete vakantiebestemming. Het idee om met de kinderen (10 en 12) te wonen in een totaal andere omgeving, een andere cultuur en taal te leren én te kunnen skiën wanneer we zin hadden, deed ons besluiten tijdelijk in de Murmelalm in Königsleiten, Oostenrijk te trekken. Van daaruit gingen we op zoek naar een plek om ons te settelen en we vonden een appartement in Neukirchen am Großvenediger. Een prachtig klein dorpje in Oberpinzgau met aan de noordkant de Kitzbüheler Alpen en aan de zuidkant nationaalpark ‘Hohe Tauern’. Na een half jaar besloten we er te blijven en keken we uit naar ons droomhuis: een vrijstaand huis met een tuin, een eigen ‘Skiraum’ en meerdere appartementen om te verhuren.

Eigenlijk al vrij snel kwam er aan de rand van het dorp een huis te koop. Op de eerste verdieping zat een prachtig verbouwd appartement en de rest bleek een bouwval! Toen in maart 2020 Oostenrijk voor het eerst in lockdown ging in verband met het Corona-virus, konden wij de sleutel krijgen en beginnen aan een race tegen de klok: de privéwoning, de skikelder, een tweede appartement en de tuin klaarkrijgen voor het wintersportseizoen begon. Het kostte letterlijk bloed, zweet en tranen, maar begin december konden wij verhuizen en waren Manggeihütte Top 1 en 2 klaar voor de verhuur. Helaas was de tweede lockdown net een feit… Op het moment van schrijven is bekend geworden dat Oostenrijk rond Pinksteren 2021 weer opent en lijkt het erop dat we eindelijk onze eerste gasten kunnen ontvangen!

De naam ‘Manggeihütte’ is ontstaan uit de naam ‘Murmelalm’, de bijnaam van onze jongste zoon en vernoemd naar de prachtige bergmarmotten die hier in de bergen leven. Zij heten op zijn Duits ‘Murmeltier’ en in Pinzgauerisch-dialect ‘Manggei’. Net als deze prachtige dieren kruipen wij als gezin graag bij elkaar in onze droom hut. Bij een zomerse wandeling in één van de dalen van de ‘Hohe Tauern’ kom je bijna altijd wel een familie ‘Manggeis’ tegen.

De zomer is overigens nog steeds een grote ontdekkingsreis voor ons. Waar we ons in de winter in verband met veiligheid nog zoveel mogelijk op de pistes van de Wildkogel – of Zillertal Arena bevinden, trekken we er in de zomer steeds verder op uit. Zowel verder van huis richting Salzburg en haar prachtige meren of ‘Südtirol’, als dichterbij huis naar de vele dalen, bergtoppen en almen. Met de e-bike rijdt je richting de zuidkant tot wel 35 kilometer ver de dalen in, om daar te voet richting meertjes en bergtoppen te wandelen. Onderweg kom je meerdere almen tegen voor typisch Oostenrijkse versnaperingen. Fiets je richting het zuiden, dan daal je binnen een uur al af richting bekende Tiroolse dorpen als Westendorf en Kirchberg. Houd je liever van vlakke wegen? Dan kun je de Tauernradweg naar Zell am See fietsen of met de fiets op de auto de Pass Thurn over en daar prachtige tochten maken langs Kitzbühel of Sankt Johann.

Ga je met (jonge) kinderen op vakantie, dan is Neukirchen een super bestemming. De Wildkogel Arena is een van de meest kindvriendelijke skigebieden van Oostenrijk. In de zomer zijn er legio activiteiten voor kinderen: zwembaden en -vijvers in overvloed, met de gondel omhoog en via 10 glijbanen of met een ‘mountainkart’ naar beneden, een bezoek aan de Krimmler watervallen of samen op zoek naar smaragden in de dalen. Is het een keer wat minder mooi weer? Ga naar het Kristallbad in Wald of ‘Nationalparkwelten’ in Mittersill. En heb je een keer een dagje geen zin om op pad te gaan? Dan ga je gewoon lekker met een boekje op het balkon of in de tuin! Wij zien uit naar jullie komst!