Hier beginnt die Stressfreie Zone

Wellness in Königsleiten. Alle hotels en de grotere chalets hebben wel een sauna, maar Hannes’ Alpenwelt heeft ‘next level’ wellness naar ‘Das Dorf auf der Alm’ gebracht. Vorig weekend hebben we dat met oma en de kinderen even getest. Wat vooral opviel was dat het groot-groter-grootst was. En best druk voor een vrijdag in november.

Wintersport en de sauna zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe fijn is het om na een dag in de buitenlucht – én de nodige biertjes -, even de dag door te nemen met je maten in de verkwikkende hitte. Toen we in de jaren ’90 het gebied als tieners onveilig maakten, trokken we naar de Sterngucker om na een dagje sneeuwstorm bij te komen in de sauna. Met vier kerels hadden we de ‘wellness’ voor ons zelf en na een pittig rondje sauna zaten we bij te komen aan een barretje. ‘Wat nog mist is een biertje!’, werd al snel geopperd. Mijn oog viel op een telefoon aan de muur en al snel had ik de receptie aan de lijn. ‘Vier Bier für das Sauna, bitte!’ en voor we het wisten kwam een ober ons keurig voorzien van de bestelde drankjes. Wat een top après-ski! We herhaalden dit ritueel een keer of drie om aansluitend heerlijk rozig de Schirmbar in te gaan.

Wij sliepen in die tijd altijd in ‘Gasthof Kröll’. Een jongerenhotel naast hotel Alpenrose (nu Alpenwel Resort) met 19 persoonskamers, dubbele stapelbedden en één douche op de kamer. Alpenrose had in die tijd een bubbelbad in haar kelder en je kon binnendoor, via de keuen en het restaurant, de kelder bereiken. We haalden dan bij Toni een grote bier en ontspanden heerlijk in het warme water. Er was daar geen ‘bubbelbad-service’, dus voor een nieuw biertje moesten we naar Toni. Dan liep ik in mijn zwembroek door het restaurant, binnendoor door de keuken naar Kröll, kocht een paar biertjes en liep zo weer terug naar de kelder. Je had de blikken van de dinerende gasten moeten zien! Het personeel vond alles best, je moest alleen uit handen van gastvrouw Inge zien te blijven.

Mignon kroop zo een keer door het oog van de naald. Als manager van Edelweisshaus was ze na de après-ski met kok Cees in het bubbelbad beland. Die twee praten nogal veel – zeker met een borrel op – en hadden niet door dat ze de douches aangelaten hadden. Terwijl zij in het bad zaten, kreeg Inge natte voeten op de gang. Vloekend en tierend kwam ze richting de wellness en terwijl Mignon de kranen dichtdraaide, hield Cees in zijn blote kont Inge op de gang! Een klein schandaal in de kiem smorend.

Helaas zullen we dit soort uitspattingen in Königsleiten wel niet veel meer zien. Gasthof Kröll is al jaren dicht en met het plat gooien van het Edelweisshaus afgelopen voorjaar is het laatste low-budget verblijf in het dorp gesloten. Oudere en kleinere appartementen en chalets worden gesloopt en daarvoor in de plaats komt het ene na de andere mega chalet. Prachtige verblijven met veelal hun eigen prachtige wellness. Chalets de Murmelalm en Zillertal Arena hebben allen een eigen sauna en chalet Zillertal Arena XL krijgt een grote Finse sauna en een dubbele infrarood sauna. Je hoeft dus niet per-sé meer de deur uit om te relaxen.

De combi wintersport en wellness is natuurlijk een gouden. De grotere hotels in het dorp hebben daar dan ook op ingespeeld. Van “Hotel Königsleiten Vital Alpin”, naar ‘wellness en spa’ in het kinderloze hotel “Der Königsleitner” tot aan het megalomane ‘Felsen Bad & Spa’ van “Das Alpenwelt Resort”. In deze laatste hebben we ons dus een middag heerlijk laten verwennen. De dames begonnen met een uitgebreide massage. Oma liet vervolgens haar wenkbrauwen nog even doen. Na de lunch kwam ik met de boys. Het is niet ideaal voor tieners. Een bommetje is uit den boze, maar de zwemvijver buiten of het speciale ‘Kinder Dampf Bad’ is super. Zij vermaken zich daar wel even, wij gingen naar de sauna. De eerste sauna die we namen had een groot raam met uitzicht op de Gerlos Platte. Deze ging maar tot 45 graden, een prima start dus. Wij namen daarna twee stoom sauna’s, om af te sluiten in de 90 graden (en drukke!) Finse sauna.

Je krijgt wel dorst van de hitte en wij besloten het waterbed, stro-bed of de chill-room met uitzicht te laten voor wat het is. De jongens vermaakte zich nog in het zwembad en na een duik en genoten te hebben van het uitzicht in het buitenbad, trakteerden wij onszelf ter afsluiting op een lekkere Weizen. Een middagje is niet goedkoop (3 uur voor €30,- per volwassene en €15,- per kind), maar we hebben wel genoten! Met kinderen is het Kristallbad in Wald allicht een beter alternatief. De sauna is minder uitgebreid, maar daar krijgen de kinderen (en papa’s en mama’s) wel een glijbaan voor in de plaats! En het is de helft goedkoper.